Ciasteczka pieczarki

Po międzynarodowym sukcesie Ciasta Mchu nadszedł czas na kolejne leśne skarby. Tym razem w naszej kuchni zawitały... pieczarki! Tak, tak, to nie pomyłka. Niezwykle delikatne, słodkie i idealne na każdą okazję. Polecamy zjeść przy mamie lub babci, na pewno powiedzą, że nie tak was wychowały, bo surowych grzybów nie można jeść. Na szczęście nasze ciasteczka można.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Masło - 150 g (miękkie)Cukier puder - 4 czubate łyżkiJajka - 1 sztukaSkrobia ziemniaczana - 2 szklankiMąka tortowa - 3 czubate łyżkiSoda oczyszczona - 3/4 łyżeczkiSok cytrynowy - 4 łyżki
-
Dodatkowo
Kakao - Do zamoczenia ciasteczek
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej do miski skrobię ziemniaczaną, mąkę tortową oraz sodę, dodaj sok z cytryny i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
2 / 3
Uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozłóż je w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę plastikowej butelki zanurz w kakao i odciśnij w kulkach ciasta (jak na wideo).
3 / 3
Tak przygotowane ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 10-15 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory