Ciastka owsiane z orzechami i malinami

Ciastka owsiane z orzechami i malinami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Płatki owsiane - 50 dagMasło - 1.5 kostki pokrojonej na niewielkie kawałkiMąka pszenna - 40 dagCukier - 20 dagSok cytrynowy - z 1 cytrynyOrzeszki pinii - 10 dagMaliny - 50 dag świeżych lub mrożonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Maliny podgrzewamy na patelni, posypujemy paroma łyżkami cukru i odparowujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Smarujemy masłem prostokątną formę do pieczenia.
2 / 3
Masło, mąkę, orzeszki pinii i płatki mieszamy rękami w makutrze. Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Uzyskane ciasto ma konsystencję grudek. 2/3 ciasta przekładamy do formy, lekko ugniatając.
3 / 3
Odsączone maliny kładziemy na cieście. Całość przysypujemy pozostałym ciastem. Po upieczeniu gorące ciasto kroimy na batony, które wyjmujemy z formy po ostygnięciu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory