Ciasto czekoladowe z orzechami i batonikami karmelowymi

Magazyn Kuchnia 24.11.2020 17:03
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto czekoladowe z orzechami i batonikami karmelowymi
Ciasto czekoladowe z orzechami i batonikami karmelowymi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Orzechy prażymy na suchej blasze, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła.

2 / 4

W wodnej kąpieli rozpuszczamy masło, pokruszoną czekoladę i posiekane drobno batoniki Daim. Studzimy.

3 / 4

Żółtka oddzielamy od białek. Połowę cukru ucieramy z żółtkami i dodajemy do masy czekoladowej. Dodajemy mąkę i orzechy, mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru, po czym delikatnie, ale dokładnie, mieszamy z ciastem czekoladowo-orzechowym i przekładamy do tortownicy. Pieczemy 40 50 minut w 160 st. C.

4 / 4

Robimy polewę: w kąpieli wodnej roztapiamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło i śmietankę. Polewamy wierzch i boki wystudzonego ciasta. Batoniki Daim drobniutko siekamy, posypujemy polewę. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, by polewa stężała.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA