Ciasto czekoladowe z orzechami i batonikami karmelowymi
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Orzechy laskowe - 40 gMasło - 250 g + do formyCzekolada gorzka - 100 gJajka - 6Cukier puder - 100 gMąka pszenna - 70 gBatony - 150 minibatoników typu Daim
-
Polewa czekoladowa:
Czekolada gorzka - 200 gMasło - 100 gŚmietana 30 proc. - 50 ml
-
Oraz:
Batony - 150 g minibatoników typu Daim
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Orzechy prażymy na suchej blasze, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła.
W wodnej kąpieli rozpuszczamy masło, pokruszoną czekoladę i posiekane drobno batoniki Daim. Studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Połowę cukru ucieramy z żółtkami i dodajemy do masy czekoladowej. Dodajemy mąkę i orzechy, mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru, po czym delikatnie, ale dokładnie, mieszamy z ciastem czekoladowo-orzechowym i przekładamy do tortownicy. Pieczemy 40 50 minut w 160 st. C.
Robimy polewę: w kąpieli wodnej roztapiamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło i śmietankę. Polewamy wierzch i boki wystudzonego ciasta. Batoniki Daim drobniutko siekamy, posypujemy polewę. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, by polewa stężała.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory