Ciasto czekoladowo- orzechowe
Ciasto czekoladowo- orzechowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Czekolada deserowa - 3 tabliczkiOrzechy włoskie - 300 gMasło - 250 gCukier - 100 g (ja dodaję 50 g i dużą łyżkę miodu)Cukier waniliowy - 1 paczkaJajka - 6
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
2 czekolady i orzechy zemleć, wymieszać. Jedną tabliczkę poszatkować nożem na mniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem i miodem, cukrem waniliowym i żółtkami. Połączyć z czekoladą i orzechami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wierzch posypać posiekaną czekoladą. Ten przepis również świetnie się sprawdza w małych, silikonowych foremkach do muffinek. Piec około 1 godziny (30 minut w przypadku muffinek) w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory