Ciasto marchewkowe klasyczne

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 11:43
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto marchewkowe klasyczne
Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i ucieramy jeszcze chwilę. Wsypujemy marchewkę, rodzynki, orzechy, mąkę, gałkę muszkatołową oraz cynamon, dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do brytfanki (o wymiarach 20 x 35cm) wyściełanej pergaminem. Pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wierzch ciasta możemy posmarować serkiem twarogowym wymieszanym z cukrem pudrem. Ciasto w środku powinno być lekko wilgotne.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.