Składniki (10porcji)
-
Jajka - 4Cukier - 200 g trzcinowegoMasło - 200 gMarchewka - 200 g startejRodzynki - garśćOrzechy włoskie - garść posiekanychMąka pszenna - 150 gGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczkiCynamon - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i ucieramy jeszcze chwilę. Wsypujemy marchewkę, rodzynki, orzechy, mąkę, gałkę muszkatołową oraz cynamon, dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do brytfanki (o wymiarach 20 x 35cm) wyściełanej pergaminem. Pieczemy przez 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wierzch ciasta możemy posmarować serkiem twarogowym wymieszanym z cukrem pudrem. Ciasto w środku powinno być lekko wilgotne.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory