Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Orzechy laskowe - 18 dagJajka - 3Masło - 1/2 kostkiCukier - 18 dagSkórka z cytryny - otarta z 1 cytrynyProszek do pieczenia - 1 mała torebkaMąka pszenna - 25 dagOliwa - łyżkaMleko 3.2 proc. - 150 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Orzechy rozsyp na blasze w jednej warstwie. Blachę wsuń do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez kilka minut, aż skórka będzie brązowa. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo ciasto będzie gorzkie! Orzechy zawiń w ściereczkę i pocieraj, aż zejdzie skórka. Następnie zmiel w młynku lub drobniutko posiekaj. Do miski wbij jajka. Ucieraj mikserem, kolejno dodając masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsyp rozdrobnione orzechy, wlej oliwę i mleko, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji. Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem, piecz około 45-50 minut. Krój na porcje, gdy ciasto ostygnie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory