Ciasto orzechowe

Grzegorz Goleń, Magazyn Kuchnia 30.01.2020 13:37
(brak ocen)
OCEŃ
Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Orzechy rozsyp na blasze w jednej warstwie. Blachę wsuń do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez kilka minut, aż skórka będzie brązowa. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo ciasto będzie gorzkie! Orzechy zawiń w ściereczkę i pocieraj, aż zejdzie skórka. Następnie zmiel w młynku lub drobniutko posiekaj. Do miski wbij jajka. Ucieraj mikserem, kolejno dodając masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsyp rozdrobnione orzechy, wlej oliwę i mleko, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji. Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. Napełnij ciastem, piecz około 45-50 minut. Krój na porcje, gdy ciasto ostygnie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.