Składniki (4porcje)
-
Ciasto francuskie - 400 g gotowegoMasło - kilka łyżek stopionegoJajka - 1Cukier puder - 2 płaskie łyżki
-
Krem:
Skórka z cytryny - z 2 cytrynSok cytrynowy - z 2 cytrynCreme patissiere - 300-350 ml ciepłego
-
Oraz:
Cukier puder - do oprószenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Z ciasta wykrawamy prostokąt o bokach 23 x 25 cm, po czym równomiernie rozwałkowujemy go tak, by powstał kwadrat o boku 30 cm. Smarujemy masłem blachę do pieczenia, ostrożnie przenosimy na nią płat ciasta, nakłuwamy je widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut.
Włączamy opcję grillowania, oprószamy ciasto 1 łyżką cukru pudru i pieczemy jeszcze minutę.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, przekrawamy ostrym nożem na 3 równe płaty, oprószamy je resztą cukru pudru i wkładamy do piekarnika na kilkanaście sekund, aby cukier lekko się skarmelizował. Studzimy.
Gotowy, jeszcze ciepły creme pâtissiere łączymy ze skórką cytrynową i sokiem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą, studzimy.
Na długim półmisku kładziemy jeden płat upieczonego ciasta, szprycujemy na niego połowę kremu, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, nakładamy drugą warstwę kremu i przykrywamy ostatnim płatem ciasta. Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory