Cytrynowe mille-feuille

Magazyn Kuchnia 21.02.2020 16:26
(brak ocen)
OCEŃ
Cytrynowe mille-feuille
Cytrynowe mille-feuille
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Z ciasta wykrawamy prostokąt o bokach 23 x 25 cm, po czym równomiernie rozwałkowujemy go tak, by powstał kwadrat o boku 30 cm. Smarujemy masłem blachę do pieczenia, ostrożnie przenosimy na nią płat ciasta, nakłuwamy je widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut.

2 / 5

Włączamy opcję grillowania, oprószamy ciasto 1 łyżką cukru pudru i pieczemy jeszcze minutę.

3 / 5

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, przekrawamy ostrym nożem na 3 równe płaty, oprószamy je resztą cukru pudru i wkładamy do piekarnika na kilkanaście sekund, aby cukier lekko się skarmelizował. Studzimy.

4 / 5

Gotowy, jeszcze ciepły creme pâtissiere łączymy ze skórką cytrynową i sokiem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą, studzimy.

5 / 5

Na długim półmisku kładziemy jeden płat upieczonego ciasta, szprycujemy na niego połowę kremu, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, nakładamy drugą warstwę kremu i przykrywamy ostatnim płatem ciasta. Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy od razu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA