Dżem malinowo-porzeczkowy

Magazyn Kuchnia 24.07.2020 17:47
(brak ocen)
OCEŃ
Dżem malinowo-porzeczkowy
Dżem malinowo-porzeczkowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Porzeczki przebieramy, myjemy, osączamy na sicie, usuwamy szypułki, przecieramy. Przecier mieszamy z cukrem, zagotowujemy. Maliny delikatnie płuczemy, osączamy. Połowę owoców (mniejsze i pogniecione) przecieramy przez sito i łączymy z przecierem z porzeczek.

2 / 3

Gotujemy razem na małym ogniu, często mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy pozostałe maliny i, mieszając delikatnie co chwilę, gotujemy, aż dżem uzyska odpowiadającą nam gęstość.

3 / 3

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i od razu zamykamy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps