Składniki (6porcji)
-
Porzeczki czerwone - 1 kg dojrzałychCukier - 1.2 kgMaliny - 1 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Porzeczki przebieramy, myjemy, osączamy na sicie, usuwamy szypułki, przecieramy. Przecier mieszamy z cukrem, zagotowujemy. Maliny delikatnie płuczemy, osączamy. Połowę owoców (mniejsze i pogniecione) przecieramy przez sito i łączymy z przecierem z porzeczek.
2 / 3
Gotujemy razem na małym ogniu, często mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy pozostałe maliny i, mieszając delikatnie co chwilę, gotujemy, aż dżem uzyska odpowiadającą nam gęstość.
3 / 3
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i od razu zamykamy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory