Dżem z pomidorów cherry

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 25.02.2020 17:12
(brak ocen)
OCEŃ
Dżem z pomidorów cherry
Dżem z pomidorów cherry
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Odstawiamy na godzinę, żeby się zmacerowały. Następnie stawiamy garnek na dużym ogniu i doprowadzamy pomidory do wrzenia, często mieszając. Gotujemy 10 minut. 

2 / 3

Pomidory ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy. Syrop stawiamy z powrotem na ogniu i redukujemy kolejne 10 min lub do momentu, aż będzie gęsty. Wrzucamy do syropu pomidory i gotujemy jeszcze 5-10 min. 

3 / 3

Zdejmujemy dżem z ognia i rozlewamy do słoików - tak aby w każdym z nich znalazł się kawałek cynamonu. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps