Eggnog - koktajl jajeczny z rumem

Magazyn Kuchnia 11.12.2019 07:49
(2 oceny)
OCEŃ
Eggnog - koktajl jajeczny z rumem
Eggnog - koktajl jajeczny z rumem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie koktajlu: 20 minut Schłodzenie: Godzina

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ucieramy żółtka z cukrem na kremowy kogel-mogel (białka zachowujemy). Mleko podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia, powoli wlewamy do kogla-mogla, stale ucierając. Mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na malutkim ogniu, energicznie mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy esencję waniliową oraz alkohol, jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy i łączymy z przestudzonym koktajlem, dodajemy też 3/4 ubitej uprzednio śmietany. Schładzamy w lodówce, wlewamy do pucharków, dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy gałką muszkatołową.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.