Eggnog - koktajl jajeczny z rumem

Eggnog - koktajl jajeczny z rumem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie koktajlu: 20 minut
Schłodzenie: Godzina
Składniki (4porcje)
-
Jajka - 2Cukier - 10 dagMleko 2.0 proc. - 600 mlAromat waniliowy - Kilka kropliŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczkiBurbon - 100 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ucieramy żółtka z cukrem na kremowy kogel-mogel (białka zachowujemy). Mleko podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia, powoli wlewamy do kogla-mogla, stale ucierając. Mieszaninę wlewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na malutkim ogniu, energicznie mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy esencję waniliową oraz alkohol, jeszcze raz mieszamy i zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy i łączymy z przestudzonym koktajlem, dodajemy też 3/4 ubitej uprzednio śmietany. Schładzamy w lodówce, wlewamy do pucharków, dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy gałką muszkatołową.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory