Składniki (0porcji)
-
Składniki na ciasto:
Masło - 125 g najlepiej miękkiegoCukier puder - 100 gJajka - 1 sztukaMąka pszenna - 200 gMigdały mielone - 50 g
-
Składniki na polewę:
Czekolada biała - 2 opakowaniaŚmietana kremówka 36 proc. - 50 gBarwnik spożywczy - fioletowy
-
Dodatkowo:
Migdały płatki - garść
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmij ciasto, uformuj z niego wałeczki przypominające palce i nabij je na drewniane patyczki. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 10-15 minut.
W tym czasie rozpuść białą czekoladę z dodatkiem śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodaj fioletowy barwnik i dokładnie wymieszaj. Przy pomocy pędzelka posmaruj upieczone paluchy fioletową polewą i ponownie odłóż je na blachę. Na czubku każdego palucha umieść paznokieć z płatka migdałowego, a następnie ząbkami widelca wykonaj na ciastkach wzory przypominające zgięcia palców. Zaczekaj, aż polewa na paluchach zastygnie i podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory