Galaretka z czerwonych porzeczek

Magazyn Kuchnia 30.07.2020 11:36
(brak ocen)
OCEŃ
Galaretka z czerwonych porzeczek
Galaretka z czerwonych porzeczek
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Porzeczki przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, osuszamy, usuwamy szypułki.

2 / 4

Wsypujemy do garnka z grubym dnem, miażdżymy drewnianym tłuczkiem, zalewamy taką ilością wrzącej wody, by pokryła owoce. Gotujemy 5 minut na małym ogniu.

3 / 4

Przecedzamy przez sito lub odciskamy w woreczku z gazy. Mierzymy szklanką, ile soku uzyskaliśmy, wlewamy go do szerokiego rondla i gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy odpowiednią ilość cukru (600-700 g na 1 l soku) i gotujemy, mieszając, aż masa uzyska dość gęstą konsystencję.

4 / 4

Gorącą galaretkę przelewamy do małych wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA