Składniki (6porcji)
-
Porzeczki czerwone - 1 kg niezbyt dojrzałychWoda - 2 szklankiCukier - 600-700 g na 1 litr soku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Porzeczki przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, osuszamy, usuwamy szypułki.
2 / 4
Wsypujemy do garnka z grubym dnem, miażdżymy drewnianym tłuczkiem, zalewamy taką ilością wrzącej wody, by pokryła owoce. Gotujemy 5 minut na małym ogniu.
3 / 4
Przecedzamy przez sito lub odciskamy w woreczku z gazy. Mierzymy szklanką, ile soku uzyskaliśmy, wlewamy go do szerokiego rondla i gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy odpowiednią ilość cukru (600-700 g na 1 l soku) i gotujemy, mieszając, aż masa uzyska dość gęstą konsystencję.
4 / 4
Gorącą galaretkę przelewamy do małych wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory