Składniki (4porcje)
-
Śliwki suszone - 10 dagMorele suszone - 10 dagFigi suszone - 10 dagRodzynki - 10 dagCytryna - skórka z połowy cytrynyGoździki - pięćCynamon - kawałek laskiKardamon - trzy ziarnaWoda - 0.75 lCukier - do smaku czyli ok. cztery lub pięć łyżekŚmietana kremówka 36 proc. - do smakuCukier waniliowy - do gotowaniaPomarańcze - do pokrojenia w cząstki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszankę suszonych owoców gotujemy z cukrem i przyprawami około 30 minut. Gorący wywar przecedzamy do innego naczynia i dodajemy do niego żelatynę - w ilości podanej na jej opakowaniu. Ugotowane owoce układamy w szklanej misce i zalewamy lekko przestudzoną galaretką. Zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z bitą śmietaną oraz małymi cząstkami świeżych mandarynek lub pomarańczy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory