Gazpacho arbuzowo pomidorowe z fetą i migdałami
W Hiszpanii mówią na niego gazpacho, w Polsce to po prostu chłodnik. Nieważne jak nazywasz tę zupę, chyba nie ma lepszego sezonu na jego przygotowanie, niż lato. Ale żeby dodać trochę hiszpańskiego temperamentu, my dodaliśmy arbuza. Ty też dodaj. Obowiązkowo!
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Arbuz - 0,5 kgPomidory - 0,5 kgSok z limonki - z 1 limonkiFeta - 100 gMigdały płatki - garśćOliwa - 20 ml
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Miąższ z arbuza przetrzyj przez sito – w ten sposób pozbędziesz się pestek. Pomidory umyj i usuń szypułki. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
2 / 3
Arbuza i pomidory zblenduj razem tak, jak lubisz: zostawiając kawałki pomidorów lub na gładki krem. Dopraw sokiem z limonki i oliwą.
3 / 3
Chłodnik podawaj z lodówki, z pokruszoną fetą, pokruszonymi płatkami migdałów i kroplą dobrej oliwy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory