Glögg
Glögg
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanine: powyżej godziny
Składniki (12porcji)
-
Pomarańcze - 1Imbir - kawałek korzeniaWino czerwone - litr wytrawnegoWino czerwone - litr słodkiegoWermut - szklanka słodkiegoAngostura - łyżka (może być gorzka wódka ziołowa)Rodzynki - 20 dagKardamon - szczyptaGoździki - 5Cynamon - nieduży kawałekWódka - 150 ml czystejCukier - 20 dagMigdały blanszowane - 20 dag całych lub pokrojonych w słupki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomarańczę sparz, pokrój w plasterki. Obierz imbir. Wymieszaj wino wytrawne ze słodkim, dodaj wermut, angosturę, rodzynki, pomarańczę, kardamon, goździki, imbir i cynamon. Szczelnie przykryj i odstaw na 12 godzin. Następnie dodaj wódkę i cukier, zagotuj, mieszając. Wsyp migdały, pij od razu po przygotowaniu. Do glöggu koniecznie trzeba podać łyżeczkę do wyławiania rodzynek i migdałów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory