Gorąca czekolada pomarańczowa
Gorąca czekolada pomarańczowa
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Śmietana kremówka 36 proc. - 1/3 szklankiBrązowy cukier demerara - łyżeczkaMleko 3.2 proc. - 4.5 szklankiPomarańcze - 4, sporeCzekolada mleczna - 25-30 dag, dobraKakao - 2 łyżki, niesłodzone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ubij śmietanę z brązowym cukrem, przykryj i wstaw do lodówki. Mleko wlej do rondla o grubym dnie. Pomarańcze sparz wrzącą wodą i cieniuteńko obierz ze skórki (najlepiej skrobaczką do warzyw). Skórkę pokrój w paseczki, wrzuć do mleka i powoli zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź mleko i ponownie wlej je do rondla. Zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i kakao rozprowadzone w odrobinie zimnego mleka albo wody. Mieszaj, aż czekolada się stopi, a potem podgrzewaj jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Czekoladę wlej do filiżanek, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory