Gruszka w winie Malbec

Martin Gimenez Castro/Magazyn Kuchnia 31.01.2020 16:09
(brak ocen)
OCEŃ
Gruszka w winie Malbec
Gruszka w winie Malbec
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gruszkę obieramy ze skórki. W rondlu łączymy wino, goździk, anyż, kardamon, imbir, połówkę pomarańczy i cukier. Gotujemy gruszkę w winie na bardzo małym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia, owoc powinien się gotować bardzo powoli. Kiedy gruszka lekko zmięknie, zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wyjmuje-my gruszkę, odkładamy, a wino redukujemy do uzyskania gęstego syropu. Przecedzamy. Na talerz wlewamy odrobinę syropu, na nim układamy gruszkę (w całości lub w ćwiartkach) i dekorujemy listkami mięty.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.