Gruszki z orzechami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Gruszki - 4 sztOrzechy włoskie - 10 dagMasło - 7 dagSer pleśniowy - 10 dag (typu rokpol)Sok cytrynowy - Z połowy cytrynyNatka pietruszki - Do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do gruszek nadziewanych serem pleśniowym i orzechami możesz podawać Sherry Osborne - Rich Golden. Jest słodkie, ma wyraźny aromat orzechów laskowych. Serwuje się je w temperaturze pokojowej lub schłodzone.
Odłóż do dekoracji 8 połówek orzechów włoskich, pozostałe drobno posiekaj.
Ser pleśniowy rozgnieć widelcem. Odłóż łyżkę masła, resztę utrzyj z serem i posiekanymi orzechami. Gruszki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posmaruj masłem 8 kawałków folii aluminiowej. Do wydrążonych gruszek nałóż po pół łyżeczki masy serowo-maślanej.
Owoce ułóż na folii aluminiowej, folię zawiń, ułóż na rozgrzanym ruszcie, piecz 5 minut. Po tym czasie zdejmij gruszki z grilla, odwiń folię i nałóż resztę masy serowej. Gotowe gruszki udekoruj połówkami orzechów i listkami natki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory