Składniki (6porcji)
-
Śmietana kremówka 36 proc. - 500 mlJajka - 6Cukier - 200 gWino białe - marsala, 125 mlKawa mielona - 60 ml mocnego naparuImbir - łyżeczka, drobno startyCzekolada gorzka - 30 g, starta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ubitą śmietankę schładzamy wlodówce. W dużej misce ubijamy żółtka z cukrem, winem i kawą. Ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie powinno sięgać powierzchni wody) i ubijamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i, mieszając, studzimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z dodawaną porcjami wystudzoną masą żółtkową. Także porcjami dodajemy kremówkę iimbir, delikatnie, ale dokładnie mieszając. Deser nakładamy do foremek. Zamrażamy kilka godzin. Wyjmujemy na 10 minut przed podaniem. Każdą porcję posypujemy czekoladą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory