Indyk z pesto

Indyk z pesto
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Ryż biały - 4 szklanki ugotowanego na półmiękkoPesto z bazylii - 1 szklankaOrzeszki pinii - 1/2 szklankiIndyk - 1 niedużyOliwa - do smakuBekon - 40 dag wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ryż mieszamy z pesto i orzeszkami, napełniamy nim wnętrze indyka. Spinamy wykałaczkami otwór w tuszce i obwiązujemy wykałaczki nitką. Podwiązujemy nogi i skrzydła. Indyka nacieramy oliwą, układamy na ruszcie, pod spód wkładamy brytfannę. Na wierzch kładziemy plasterki bekonu. Pieczemy indyka przez godzinę w temperaturze 160°C.
2 / 3
Odwracamy indyka, obkładamy świeżym bekonem, pieczemy jeszcze przez godzinę.
3 / 3
Na koniec przewracamy indyka na grzbiet, piersi i udka obkładamy świeżymi plasterkami bekonu i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu smarujemy je wytworzonym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory