Składniki (5porcji)
-
Jagnięcina - 1/2 kg combra z kościąSzalotka - 3Czosnek - 1/2 główkiTymianek świeży - kilka gałązekRozmaryn świeży - kilka gałązekMarchewka - 1Wino czerwone - 1/2 kieliszkaMasło - 30 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Comber myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błon za pomocą cienkiego noża (ścinki pozostawiamy). Obkładamy mięso posiekanymi szalotkami, czosnkiem i ziołami. Oprószamy mielonym pieprzem i solą morską, skrapiamy oliwą. Wkładamy do lodówki co najmniej na 4 godziny. Po tym czasie przesmażamy mięso z każdej strony na mocno rozgrzanej oliwie. Smażenie zamyka pory w mięsie, dzięki czemu podczas pieczenia nie wypłyną z niego soki. Przed wysychaniem w trakcie pieczenia zabezpiecza także warstwa tłuszczu na mięsie. Obsmażony comber wkładamy do naczynia żaroodpornego kością do góry. Pieczemy 20 minut w 200°C. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa wrzucamy ścinki z czyszczenia jagnięciny oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Smażymy na dużym ogniu, zlewamy tłuszcz, a na patelnię wlewamy czerwone wino, chwilę gotujemy i dodajemy 1/3 szklanki wody. Gotujemy dalej, aż odparuje 2/3 płynu. Przecieramy sos przez sitko, dodajemy listki tymianku i zagęszczamy dodawanym po kawałeczku zimnym masłem, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną jagnięcinę podajemy z sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory