Keks makowy

Keks makowy
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Mak niebieski - 250 gJajka - sześćCukier - 200 gCukier waniliowy - jedenBułka tarta - dwie łyżkiMasło - do smarowania formyCukier puder - do posypaniaBakalie - dodatkowo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sparzony mak dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mak i bułkę tartą. Mieszamy, następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie, delikatnie mieszamy. Do ciasta możemy dorzucić trochę bakalii. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220°C. Upieczony keks posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory