Składniki (8porcji)
-
Ser Gruyere - 40 dagSer ementaler - 40 dagWino białe - 350 mlWiśniówka - kieliszek wytrawnej, może być winiakCzosnek - 1-2 ząbkiSkrobia ziemniaczana - 4 łyżeczkiGałka muszkatołowa - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBułka kajzerka - pokrojona w kostkę, do maczania w serze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kociołek do fondue mocno nacieramy przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Wino mieszamy ze skrobią, wlewamy do kociołka i podgrzewamy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy jest gorące, dodajemy ser. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
2 / 2
Gdy masa stanie się jednolita i płynna, zdejmujemy garnek z ognia. Wlewamy kieliszek wiśniówki, mieszamy. Kociołek ustawiamy na stole, na podgrzewaczu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory