Składniki (10porcji)
-
Śliwki suszone - 200 gMorele suszone - 200 gRodzynki - 200 gFigi suszone - 100 gWoda - 1.5 lub dwa litryCukier - cztery łyżkiGoździki - trzyCynamon - łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje. Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem. Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory