Składniki (4porcje)
-
Confit:
Pomarańcze - 6 małychCukier - 5 szklanekCynamon - 1 laskaAnyż - 1 gwiazdka
-
Sorbet:
Sok pomarańczowy - 2 szklanki świeżego (odcedzonego i schłodzonego)Wino białe - 1/4 szklanki białego deserowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy confit. Od każdej pomarańczy odkrawamy 'piętkę' 1,5 cm u góry i 5 mm od dołu. Wbijamy nóż w środek każdego owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, pozostawiając albedo (białą błonkę) i skórę nietknięte. W każdy owoc wkładamy łyżkę pomiędzy miąższ a albedo. Następnie wypychamy miąższ, pozostawiając skórę nienaruszoną.
W dużym rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż skórki zmiękną, ok. 15 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Aby zrobić syrop, w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, ok. 5 minut. Odlewamy 3/4 szklanki syropu (będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Przykrywamy powierzchnię pergaminem i gotujemy na małym ogniu (przewracając od czasu do czasu), aż albedo będzie transparentne, a skórki bardzo miękkie (30-40 min). Studzimy.
Układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Robimy sorbet. Mieszamy sok, pozostałe 3/4 szklanki syropu i wino. Wlewamy do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory