Konfit z pomarańczy z sorbetem z wina

Magazyn Kuchnia 25.03.2021 21:45
(brak ocen)
OCEŃ
Konfit z pomarańczy z sorbetem z wina
Konfit z pomarańczy z sorbetem z wina
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy confit. Od każdej pomarańczy odkrawamy 'piętkę' 1,5 cm u góry i 5 mm od dołu. Wbijamy nóż w środek każdego owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, pozostawiając albedo (białą błonkę) i skórę nietknięte. W każdy owoc wkładamy łyżkę pomiędzy miąższ a albedo. Następnie wypychamy miąższ, pozostawiając skórę nienaruszoną. 

2 / 3

W dużym rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż skórki zmiękną, ok. 15 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Aby zrobić syrop, w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, ok. 5 minut. Odlewamy 3/4 szklanki syropu (będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Przykrywamy powierzchnię pergaminem i gotujemy na małym ogniu (przewracając od czasu do czasu), aż albedo będzie transparentne, a skórki bardzo miękkie (30-40 min). Studzimy.

3 / 3

Układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Robimy sorbet. Mieszamy sok, pozostałe 3/4 szklanki syropu i wino. Wlewamy do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps