Składniki (6porcji)
-
Jeżyny - 1 kgGruszki - 2 dużeImbir - 2 plasterki świeżegoSkórka z cytryny - z 1 cytrynySok cytrynowy - z 1 cytrynyCukier - 1 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Do garnka wrzucamy umyte jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir, skórkę i sok z cytryny. Wsypujemy 800 g cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc.
2 / 3
Następnego dnia gotujemy 20 minut i odlewamy 300 ml soku (można go wykorzystać do przygotowania napoju). Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy. Dosypujemy 200 g cukru.
3 / 3
Kolejnego dnia gotujemy 20 minut, wyłączmy ogień i studzimy. Tego samego dnia ponownie gotujemy 30 minut. Gorące konfitury nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory