Konfitura z jeżyn i gruszek

Magazyn Kuchnia 24.09.2020 15:41
(brak ocen)
OCEŃ
Konfitura z jeżyn i gruszek
Konfitura z jeżyn i gruszek
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Do garnka wrzucamy umyte jeżyny, gruszki pokrojone w kostkę, imbir, skórkę i sok z cytryny. Wsypujemy 800 g cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc.

2 / 3

Następnego dnia gotujemy 20 minut i odlewamy 300 ml soku (można go wykorzystać do przygotowania napoju). Gotujemy jeszcze chwilę i odstawiamy.  Dosypujemy 200 g cukru.

3 / 3

Kolejnego dnia gotujemy 20 minut, wyłączmy ogień i studzimy. Tego samego dnia ponownie gotujemy 30 minut. Gorące konfitury nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do ostygnięcia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps