Składniki (4porcje)
-
Cukier - 1 kgWoda - 1 szklankaCytryna - 2Płatki róży - 50 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cukier wsypujemy do rondla. Zalewamy szklanką wody, dodajemy sok z jednej cytryny i zagotowujemy. Do syropu wrzucamy płatki i smażymy na bardzo wolnym ogniu, aż staną się przezroczyste. Pod koniec smażenia wlewamy sok z drugiej cytryny i smażymy jeszcze kilka minut. Gorące konfitury różane przekładamy do wygotowanych słoików i szczelnie zamykamy.
Przepysznie smakują z maślanymi rogalikami lub z plastrami białego sera. Można także polać nimi owoce w pucharku (maliny, poziomki, jeżyny, borówki, winogrona, kiwi) posypane uprzednio szczyptą cytrynowej skórki i skropione sokiem z cytryny oraz grenadyną, a na koniec dopełnić pucharki winem musującym i schłodzić.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory