Konfitura z płatków róży

Dorota Próchniewicz/Magazyn Kuchnia 26.05.2020 15:44
(brak ocen)
OCEŃ
Konfitura z płatków róży
Konfitura z płatków róży
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

 

Cukier wsypujemy do rondla. Zalewamy szklanką wody, dodajemy sok z jednej cytryny i zagotowujemy. Do syropu wrzucamy płatki i smażymy na bardzo wolnym ogniu, aż staną się przezroczyste. Pod koniec smażenia wlewamy sok z drugiej cytryny i smażymy jeszcze kilka minut. Gorące konfitury różane przekładamy do wygotowanych słoików i szczelnie zamykamy.

2 / 2

Przepysznie smakują z maślanymi rogalikami lub z plastrami białego sera. Można także polać nimi owoce w pucharku (maliny, poziomki, jeżyny, borówki, winogrona, kiwi) posypane uprzednio szczyptą cytrynowej skórki i skropione sokiem z cytryny oraz grenadyną, a na koniec dopełnić pucharki winem musującym i schłodzić.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps