Kruche migdałowe ciasteczka z ksylitolem

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 14:42
(brak ocen)
OCEŃ
Kruche migdałowe ciasteczka z ksylitolem
Kruche migdałowe ciasteczka z ksylitolem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę (wcześniej ksylitol możemy zemleć, by był drobniejszy i łatwiejszy do rozpuszczenia). Dodajemy jajko, mąkę, olejek migdałowy i mielone migdały. Dokładnie i szybko wyrabiamy (ciasto powinno być zbite, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki). Z ciasta formujemy wałki o średnicy 4-5 cm, owijamy je folią do żywności i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałki kroimy na kawałki grubości 1/2 cm. Foremką wycinamy ciastka z dziurką (w sam raz do powieszenia na choince) lub zostawiamy w formie dropsów. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (blisko siebie, bo nie rosną). Pieczemy ok. 15 minut w 180 st., aż się zarumienią. Studzimy i obtaczamy w miałkim ksylitolu (obficie). Możemy też polukrować: drobno zmielony ksylitol ucieramy z niewielką ilością zimnej wody lub soku z cytryny i lukrujemy ciasteczka. Odkładamy na minimum godzinę, by dobrze stężał.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA