Kruche migdałowe ciasteczka z ksylitolem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Masło - 250 gKsylitol - 150 gJajka - 1Mąka pszenna - 450 gOlejek migdałowy - kilka kropliMigdały mielone - 130 gKsylitol - do obtoczenia (ma być miałki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę (wcześniej ksylitol możemy zemleć, by był drobniejszy i łatwiejszy do rozpuszczenia). Dodajemy jajko, mąkę, olejek migdałowy i mielone migdały. Dokładnie i szybko wyrabiamy (ciasto powinno być zbite, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki). Z ciasta formujemy wałki o średnicy 4-5 cm, owijamy je folią do żywności i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałki kroimy na kawałki grubości 1/2 cm. Foremką wycinamy ciastka z dziurką (w sam raz do powieszenia na choince) lub zostawiamy w formie dropsów. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (blisko siebie, bo nie rosną). Pieczemy ok. 15 minut w 180 st., aż się zarumienią. Studzimy i obtaczamy w miałkim ksylitolu (obficie). Możemy też polukrować: drobno zmielony ksylitol ucieramy z niewielką ilością zimnej wody lub soku z cytryny i lukrujemy ciasteczka. Odkładamy na minimum godzinę, by dobrze stężał.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory