Kryzysowa tarta jabłkowa

Haps 23.04.2020 14:24
(brak ocen)
OCEŃ
 Kryzysowa tarta jabłkowa
Są tu fani szarlotki? A tarty? Wspaniale! Mamy dla was mega prosty przepis na kryzysową tartę z jabłkami. Chyba nie trzeba was długo namawiać? Do dzieła!
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Najlepiej wszystkie składniki schłodzić przed przygotowaniem ciasta.

2 / 5

Do miski wsyp zimną mąkę, połowę cukru i połowę cynamonu. Wymieszaj. Na tarce zetrzyj masło i krótko zagnieć, by masa nie nagrzewała się od rąk. Uformuj kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

3 / 5

Jabłka pokrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne i ostrym nożem pokrój na cienkie plasterki.

4 / 5

Wyjmij ciasto z lodówki, formę do tarty natrzyj masłem lub wyłóż papierem. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przenieś na formę do tarty.

5 / 5

Na tak przygotowany spód wyłóż jabłka, na jabłka wysyp dwie łyżki cukru zmieszanego z łyżeczką cynamonu i piecz w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.