Kwas żurawinowy
Kwas żurawinowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (20porcji)
-
Żurawina świeża - 1 kgCukier - 1/2 kgDrożdże świeże - 2 dagWoda - 5 l (przegotowanej i ostudzonej)Rodzynki - garstkaCukier waniliowy - łyżeczka (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żurawiny zalej wodą, zagotuj, zdejmij z ognia. Przecedź, wymieszaj z cukrem (pozostaw 1 łyżkę cukru). Odłóż do ostygnięcia. Drożdże rozetrzyj z odłożonym cukrem, pozostaw w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować. Gdy się spienią, dodaj je do soku żurawinowego. Pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Następnie zdejmij z powierzchni wytworzone szumowiny, dodaj rodzynki i cukier waniliowy. Wstaw na kilka (2-3 dni) do chłodnej piwnicy lub do lodówki. Przecedź przez sitko wyłożone gazą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory