Kwas żurawinowy

Magazyn Kuchnia 12.12.2019 21:52
(brak ocen)
OCEŃ
Kwas żurawinowy
Kwas żurawinowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żurawiny zalej wodą, zagotuj, zdejmij z ognia. Przecedź, wymieszaj z cukrem (pozostaw 1 łyżkę cukru). Odłóż do ostygnięcia. Drożdże rozetrzyj z odłożonym cukrem, pozostaw w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować. Gdy się spienią, dodaj je do soku żurawinowego. Pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Następnie zdejmij z powierzchni wytworzone szumowiny, dodaj rodzynki i cukier waniliowy. Wstaw na kilka (2-3 dni) do chłodnej piwnicy lub do lodówki. Przecedź przez sitko wyłożone gazą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps