Litewski ser jabłkowy

Magazyn Kuchnia 20.05.2020 14:26
(brak ocen)
OCEŃ
Litewski ser jabłkowy
Litewski ser jabłkowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Jabłka mieszamy z cukrem i odstawiamy na 48 godzin, aby puściły sok. Sok wlewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu, aż połowa odparuje, a reszta nieco zgęstnieje. Dodajemy 3/4 jabłek, gotujemy na małym ogniu około godziny, aż powstanie gęsta masa, często mieszając. Dodajemy resztę jabłek oraz cynamon, gotujemy dalej, aż i te jabłka się rozpadną. 

2 / 4

Napełniamy masą zmoczony w wodzie płócienny woreczek, szczelnie zawiązujemy, formując masę tak, aby uzyskała kształt sera klinka. Układamy na desce, przykrywamy drugą deską i obciążamy. 

3 / 4

Po 2 dniach wyjmujemy jabłkowy "ser" z woreczka, owijamy w gazę, zawiązujemy i zawieszamy na parę dni w przewiewnym miejscu, aby obsechł. 

4 / 4

Odwijamy z gazy, kroimy w plastry, podajemy np. do wina lub kawy.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA