Składniki (15porcji)
-
Jabłka - 5 kg, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie cząstkiCukier - 1,5 kgCynamon - 1/2 łyżeczkiSok cytrynowy - z 1 cytryny (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Jabłka mieszamy z cukrem i odstawiamy na 48 godzin, aby puściły sok. Sok wlewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu, aż połowa odparuje, a reszta nieco zgęstnieje. Dodajemy 3/4 jabłek, gotujemy na małym ogniu około godziny, aż powstanie gęsta masa, często mieszając. Dodajemy resztę jabłek oraz cynamon, gotujemy dalej, aż i te jabłka się rozpadną.
2 / 4
Napełniamy masą zmoczony w wodzie płócienny woreczek, szczelnie zawiązujemy, formując masę tak, aby uzyskała kształt sera klinka. Układamy na desce, przykrywamy drugą deską i obciążamy.
3 / 4
Po 2 dniach wyjmujemy jabłkowy "ser" z woreczka, owijamy w gazę, zawiązujemy i zawieszamy na parę dni w przewiewnym miejscu, aby obsechł.
4 / 4
Odwijamy z gazy, kroimy w plastry, podajemy np. do wina lub kawy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory