Składniki (4porcje)
-
Mleko 2.0 proc. - 1/2 szklankiCynamon - 1 laskaSkórka pomarańczowa - z 1 małej pomarańczyGoździki - 4Ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczkiMleko skondensowane słodzone - 1 puszkaTabasco - 1.5 łyżeczkiŚmietana kremówka 36 proc. - 2 szklanki ubitej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W małym rondlu na średnim gazie połącz mleko, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, goździki i zagotuj. Zmniejsz gaz, przykryj i powoli gotuj przez 5 minut, aż do połączenia się składników. Odstaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie odcedź. W dużej misce połącz mieszankę mleczną, wanilię, mleko skondensowane i sos TABASCO, dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Przykryj i zamroź, aż masa stwardnieje, w międzyczasie raz zamieszaj.
2 / 2
Podawaj kulki lodów w kieliszkach lub pucharkach. Możesz ozdobić laskami cynamonu i paskami skórki pomarańczowej.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory