Składniki (2porcje)
-
Arbuz - 1-1.5 kg miąższuCukier - 1/2 szklankiLimonka - 2 łyżki sokuWódka - 1 łyżka czystejMleko skondensowane słodzone - 1 puszkaLimonka - skórka otarta z 1/2Limonka - 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego sokuŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Robimy sorbet: miksujemy arbuza, odmierzamy dwie i pół szklanki miąższu. Dodajemy cukier, sok z limonki oraz alkohol i jeszcze raz miksujemy. Sorbet zamrażamy przez co najmniej godzinę - albo w maszynce do lodów, albo, jeśli jej nie mamy, w zamrażalniku, mieszając co 15-20 minut, aby nie powstały kryształki lodu.
2 / 3
Przygotowujemy lody: mleko miksujemy z sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Mrozimy co najmniej 2 godziny w maszynce do lodów albo w zamrażalniku, postępując tak jak z sorbetem.
3 / 3
Podajemy w pucharkach - układamy na przemian lody i sorbet, formując je w kulki za pomocą specjalnej łyżki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory