Lody z sosem malinowym

Magazyn Kuchnia/Beata Lipov 30.11.2020 12:28
(brak ocen)
OCEŃ
Lody z sosem malinowym
Lody z sosem malinowym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy sos: maliny rozmrażamy, miksujemy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek - sos ma być gładki. Do smaku możemy dodać nieco likieru malinowego albo malinowej nalewki. Inny sposób: gotujemy maliny z cukrem i sokiem cytrynowym, aż się rozpadną, potem przecieramy przez sitko i - jeśli sos jest za rzadki - gotujemy jeszcze jakiś czas, aż odparuje i zgęstnieje.

2 / 3

Robimy makaron: lody wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy, aż trochę zmiękną, a następnie przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, tak aby otrzymać nitki przypominające spaghetti.

3 / 3

Układamy je na talerzach, polewamy sosem malinowym, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy miętą lub melisą (danie ma przypominać spaghetti z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.