Lody z sosem malinowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Maliny - 30 dag mrożonychCukier waniliowy - 1 opak.Sok cytrynowy - Do smaku
-
Makaron:
Lody waniliowe - 750 ml
-
Dekoracja:
Wiórki kokosowe - Wg uznaniaMięta - Kilka listków (lub melisy)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy sos: maliny rozmrażamy, miksujemy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek - sos ma być gładki. Do smaku możemy dodać nieco likieru malinowego albo malinowej nalewki. Inny sposób: gotujemy maliny z cukrem i sokiem cytrynowym, aż się rozpadną, potem przecieramy przez sitko i - jeśli sos jest za rzadki - gotujemy jeszcze jakiś czas, aż odparuje i zgęstnieje.
Robimy makaron: lody wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy, aż trochę zmiękną, a następnie przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, tak aby otrzymać nitki przypominające spaghetti.
Układamy je na talerzach, polewamy sosem malinowym, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy miętą lub melisą (danie ma przypominać spaghetti z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory