Łosoś na plackach z kukurydzy
Łosoś na plackach z kukurydzy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Łosoś wędzony - 12 plastrówKukurydza (kolba) - 1 szt (lub 1/2 puszki kukurydzy konserwowej)Cebula czerwona - 1 sztKolendra (natka) - 1 łyżka (posiekanej)Czosnek - 1 ząbekJajka - 1 sztŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlMąka pszenna - 5 płaskich łyżekOliwa - 30 mlAwokado - 1 sztKapary - 2 łyżkiWino białe - 3 łyżkiŚmietana 12 proc. - 6 łyżekSłodki sos chili - 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto na placki. Ziarna ścinamy z kolby ostrym nożem. Mieszamy z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, kolendrą, sosem chilli, jajkiem, śmietanką i mąką. Odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy sałatkę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z posiekaną cebulą i osączonymi kaparami, dodajemy wino, odstawiamy na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie smażymy 12 placków (po 2 minuty z każdej strony). Osączamy je na papierowym ręczniku. Układamy na talerzu po trzy placki na każdym kładziemy plaster łososia, który polewamy łyżką śmietany. Podajemy z sałatką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory