Makrela w glazurze pomarańczowej z harissą

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Makrela w glazurze pomarańczowej z harissą
Makrela w glazurze pomarańczowej z harissą
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety z makreli obtaczamy w panierce przygotowanej z przesianej mąki i papryki, strząsamy jej nadmiar. W małej misce mieszamy łyżkę oliwy, sok i skórkę z pomarańczy oraz harissę. Resztę oliwy mocno rozgrzewamy na patelni. Smażymy na niej filety przez 5 minut, najpierw skórą do dołu, później z drugiej strony. Pod koniec smażenia polewamy filety pomarańczową glazurą, doprowadzamy ją do wrzenia i jeszcze chwilę smażymy, aż uzyska lepką konsystencję. Makrelę podajemy posypaną uprażonymi orzeszkami i posiekaną kolendrą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.