Składniki (6porcji)
-
Biszkopty - 1 paczkaBrzoskwinie - 30 dag połówek brzoskwiń obranych i obgotowanych w syropie z cukruMleko 2.0 proc. - 1 litrŚmietana 30 proc. - 2 kubeczkiJajka - 6Masło - 20 dagCukier puder - 1 szklankaSok cytrynowy - z 1/2 cytrynyCukier waniliowy - 1Brandy - 50 g
-
Oraz:
Cukier - 6 łyżekMasło - 2 łyżkiKakao - 2 łyżkiŚmietana 30 proc. - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka i oba opakowania śmietany roztrzep mikserem. Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i wlej śmietanę z jajkami. Ustaw z powrotem na niewielkim ogniu i mieszaj, dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelej przez sitko wyłożone gazą i odstaw serek na całą noc, aby odciekł.
Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo masę serową. Wlej sok z połówki cytryny oraz brandy i jeszcze chwilę miksuj.
Na dnie tortownicy ułóż biszkopty. Posmaruj je połową masy serowej, obłóż pokrojonymi brzoskwiniami i przykryj resztą masy.
Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i podgrzewaj, mieszając. Gdy polewa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i ostudź (najlepiej włóż rondelek do zimnej wody i szybko mieszaj łyżką). Gdy polewa zacznie gęstnieć, pokryj nią melbę i wygładź powierzchnię. Wierzch możesz ozdobić cząstkami brzoskwiń albo rodzynkami.
Delikatna waniliowa masa i ociekające sokiem, dojrzałe brzoskwinie. W sam raz na upalne letnie popołudnie do filiżanki mocnej, czarnej kawy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory