Melba Ilony

Magazyn Kuchnia 30.07.2020 11:37
(brak ocen)
OCEŃ
Melba Ilony
Melba Ilony
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Jajka i oba opakowania śmietany roztrzep mikserem. Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i wlej śmietanę z jajkami. Ustaw z powrotem na niewielkim ogniu i mieszaj, dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelej przez sitko wyłożone gazą i odstaw serek na całą noc, aby odciekł.

2 / 5

Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo masę serową. Wlej sok z połówki cytryny oraz brandy i jeszcze chwilę miksuj.

3 / 5

Na dnie tortownicy ułóż biszkopty. Posmaruj je połową masy serowej, obłóż pokrojonymi brzoskwiniami i przykryj resztą masy.

4 / 5

Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i podgrzewaj, mieszając. Gdy polewa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i ostudź (najlepiej włóż rondelek do zimnej wody i szybko mieszaj łyżką). Gdy polewa zacznie gęstnieć, pokryj nią melbę i wygładź powierzchnię. Wierzch możesz ozdobić cząstkami brzoskwiń albo rodzynkami.

5 / 5

Delikatna waniliowa masa i ociekające sokiem, dojrzałe brzoskwinie. W sam raz na upalne letnie popołudnie do filiżanki mocnej, czarnej kawy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps