Monkey bread

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 12.02.2020 16:31
(brak ocen)
OCEŃ
Monkey bread
Monkey bread
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 7

Mieszamy mąkę z drożdżami, roztrzepanymi jajkami i cukrem. Potem wyrabiamy, dodając miękkie masło pokrojone na kawałeczki (po trochu, stale wyrabiając). Pod koniec wyrabiania dorzucamy żółtko. Ciasto będzie dosyć luźne, błyszczące i nie będzie się lepiło, bo jest tłuściutkie. Wkładamy je do nasmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie krótko je zagniatamy, przykrywamy i wkładamy na cały dzień do lodówki.

2 / 7

Po wyjęciu nadajemy ciastu kształt, czyli np. lepimy z niego brioszkę, formujemy ślimaki lub bułeczki. Niezależnie od tego, co zrobiliśmy z ciastem, zostawiamy je na 2 godziny w cieple, aby wyrosło.

3 / 7

Smarujemy masłem okrągłą formę z kominkiem (najlepiej tortownicę z kominkiem, zwykła forma na babkę jest zbyt wąska u podstawy). Mieszamy cukier z cynamonem.

4 / 7

Robimy karmel: zagotowujemy wszystkie składniki, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił - trwa to jakieś 3 minuty. Połowę wlewamy do formy, ostrożnie rozprowadzamy po ściankach, posypujemy połową posiekanych orzechów.

5 / 7

Gotowe ciasto drożdżowe (w temperaturze pokojowej) dzielimy na 30 kulek, każdą moczymy w stopionym maśle i obtaczamy w cukrze z cynamonem.

6 / 7

W przygotowanej formie układamy 15 kulek, zalewamy resztą karmelu i posypujemy orzechami. Na tej warstwie układamy pozostałe kulki ciasta. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

7 / 7

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C, pieczemy ciasto przez 30-35 minut. Studzimy w formie przez 10 minut, po czym przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA