Składniki (4porcje)
-
Pieprz biały w ziarnach - 1/2 łyżeczki lekko rozkruszonegoGoździki - 3Wino czerwone - 350 ml wytrawnegoWoda - 200 mlCukier - 200 gImbir - 1 cm świeżego obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie plasterkiCynamon - 1 kawałekMorele świeże - 6Gałka muszkatołowa - świeżo zmielonaMigdały płatki - 2 łyżki przypieczonychJogurt naturalny - ma być gęsty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na suchej patelni, na silnym ogniu, opiekamy ziarna pieprzu oraz goździki, cały czas mieszając, dopóki aromat będzie wyczuwalny. Przekładamy do moździerza i lekko rozkruszamy. Do rondla o grubym dnie wlewamy wino i wodę, dodajemy cukier, pokruszone ziarna pieprzu, goździki, imbir i cynamon. Gotujemy na silnym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i, już nie mieszając, gotujemy przez 8 minut.
Do syropu wrzucamy morele, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż owoce będą miękkie (sprawdzamy czubkiem noża). Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy morele z syropu i przekładamy do wody z lodem, aby wystygły.
Gdy będą już chłodne, obieramy je, przecinamy na połówki, wyjmujemy pestki i układamy na półmisku. W tym czasie doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową do smaku. Zestawiamy syrop z ognia i po wystudzeniu polewamy nim owoce. Schładzamy pod przykryciem w lodówce.
Deser podajemy posypany płatkami migdałów. Można go też polać łyżką śmietany lub gęstym jogurtem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego