Morele w czerwonym winie

Aneta Kosiba/Magazyn Kuchnia 24.06.2020 14:54
(brak ocen)
OCEŃ
Morele w czerwonym winie
Morele w czerwonym winie
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Na suchej patelni, na silnym ogniu, opiekamy ziarna pieprzu oraz goździki, cały czas mieszając, dopóki aromat będzie wyczuwalny. Przekładamy do moździerza i lekko rozkruszamy. Do rondla o grubym dnie wlewamy wino i wodę, dodajemy cukier, pokruszone ziarna pieprzu, goździki, imbir i cynamon. Gotujemy na silnym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i, już nie mieszając, gotujemy przez 8 minut.

2 / 4

Do syropu wrzucamy morele, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż owoce będą miękkie (sprawdzamy czubkiem noża). Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy morele z syropu i przekładamy do wody z lodem, aby wystygły.

3 / 4

Gdy będą już chłodne, obieramy je, przecinamy na połówki, wyjmujemy pestki i układamy na półmisku. W tym czasie doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową do smaku. Zestawiamy syrop z ognia i po wystudzeniu polewamy nim owoce. Schładzamy pod przykryciem w lodówce.

4 / 4

Deser podajemy posypany płatkami migdałów. Można go też polać łyżką śmietany lub gęstym jogurtem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps