Morele w syropie

Anna Włodek/Magazyn Kuchnia 30.06.2020 13:24
(brak ocen)
OCEŃ
Morele w syropie
Morele w syropie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Owoce myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Na miedzianej patelni zagotowujemy cukier z wodą, a następnie wrzucamy owoce. Gotujemy około pół godziny na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając (trzeba uważać, by owoce się nie rozpadły).

2 / 2

Morele przekładamy do wyparzonych słoików do jednej trzeciej ich wysokości, a syrop gotujemy jeszcze chwilę, aby zgęstniał, po czym dopełniamy nim słoiki. Zakręcamy. Można pasteryzować 20 minut, ale nie jest to konieczne.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps