Muffiny czekoladowo-wiśniowe
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Czekolada gorzka - 85 g (70 proc. kakao)Masło - 115 gMąka pszenna - 200 gProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiKakao - 1 łyżkaMigdały mielone - 2 łyżkiCukier puder - 1/2 szklankiJajka - 2Wiśniówka - 2 łyżkiWiśnie - 1/2 szklanki kandyzowanych
-
Do dekoracji:
Czekolada gorzka - 100 g (min. 70 proc. kakao)Bita śmietana - 1/2 szklankiWiśniówka - 1 łyżkaWiśnie - 12 kandyzowanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czekoladę i łyżeczkę masła roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i migdałami. Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, roztopioną czekoladę, połączone suche składniki i - na koniec - wiśniówkę oraz wiśnie. Szybko mieszajmy, by połączyć składniki - grudki mają pozostać.
Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Przygotowujemy dekorację: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiśniówkę, studzimy. Wystudzone muffinki smarujemy polewą czekoladową, wierzchy dekorujemy bitą śmietaną, wiśniami i płatkami tartej czekolady.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory