Muffiny czekoladowo-wiśniowe

Magazyn Kuchnia 31.07.2020 14:57
(1 ocena)
OCEŃ
Muffiny czekoladowo-wiśniowe
Muffiny czekoladowo-wiśniowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Czekoladę i łyżeczkę masła roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i migdałami. Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, roztopioną czekoladę, połączone suche składniki i - na koniec - wiśniówkę oraz wiśnie. Szybko mieszajmy, by połączyć składniki - grudki mają pozostać.

2 / 3

Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

3 / 3

Przygotowujemy dekorację: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiśniówkę, studzimy. Wystudzone muffinki smarujemy polewą czekoladową, wierzchy dekorujemy bitą śmietaną, wiśniami i płatkami tartej czekolady.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps