Mus chałwowy

Haps 22.01.2020 15:45
(brak ocen)
OCEŃ
Mus chałwowy
Czy wiesz dlaczego taki deser nazywa się "mus"? Bo jak już go zrobisz to MUSisz go zjeść. A wiadomo - jak mus to mus i nie ma dyskusji.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Białą czekoladę połam na kawałki, dolej do niej 100 g śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaj pokruszoną chałwę i podgrzewaj dalej, cały czas mieszając, aż chałwa się rozpuści. Odstaw masę czekoladowo-chałwową do całkowitego ostygnięcia.

2 / 3

W osobnej misce ubij pozostałą część śmietanki (400 g). Ostudzoną masę czekoladowo-chałwową wymieszaj z dwiema łyżkami bitej śmietany, po czym przełóż masę do miski z bitą śmietaną i wymieszaj mikserem do połączenia składników.

3 / 3

Tak przygotowany mus wstaw do lodówki do czasu stężenia (na co najmniej 4 godziny). Porządnie schłodzony mus nałóż do pucharków i ozdób pokruszonymi sezamkami oraz świeżymi malinami.

Po więcej czekoladowych inspiracji zajrzyj na stronę http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA