Nalewka truskawkowa

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 25.06.2020 13:47
(brak ocen)
OCEŃ
Nalewka truskawkowa
Nalewka truskawkowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

 

Myjemy i obieramy 40 dag truskawek, wkładamy do czystego i wyparzonego dwulitrowego słoja. Dodajemy kawałeczek (1-1,5 cm) posiekanej laski wanilii, wsypujemy tyle cukru, ile było truskawek, czyli 40 dag, wlewamy pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody oraz 400 ml dobrej czystej wódki zbożowej. Zakręcamy słój, odstawiamy na miesiąc. W tym czasie raz lub dwa razy delikatnie wstrząsamy słojem.

2 / 2

Cedzimy likier do czystej i wyparzonej butelki, przez sitko wyłożone filtrem do kawy. Nie naciskamy owoców, tylko czekamy, aż ścieknie do butelki jak najwięcej nalewki. Korkujemy butelkę, odstawiamy ją na pół roku w ciemne i chłodne miejsce, aby nalewka dojrzała.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.