Nalewka truskawkowa
Nalewka truskawkowa
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Myjemy i obieramy 40 dag truskawek, wkładamy do czystego i wyparzonego dwulitrowego słoja. Dodajemy kawałeczek (1-1,5 cm) posiekanej laski wanilii, wsypujemy tyle cukru, ile było truskawek, czyli 40 dag, wlewamy pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody oraz 400 ml dobrej czystej wódki zbożowej. Zakręcamy słój, odstawiamy na miesiąc. W tym czasie raz lub dwa razy delikatnie wstrząsamy słojem.
2 / 2
Cedzimy likier do czystej i wyparzonej butelki, przez sitko wyłożone filtrem do kawy. Nie naciskamy owoców, tylko czekamy, aż ścieknie do butelki jak najwięcej nalewki. Korkujemy butelkę, odstawiamy ją na pół roku w ciemne i chłodne miejsce, aby nalewka dojrzała.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory