Nalewka wiśniowa

Magazyn Kuchnia 30.06.2020 12:51
(brak ocen)
OCEŃ
Nalewka wiśniowa
Nalewka wiśniowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Wiśnie myjemy, 1,2 kg drylujemy, resztę pozostawiamy z pestkami. Wkładamy do słoja, dodajemy cukier, zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 6 tygodni, co pewien czas potrząsamy słojem. Zlewamy nastaw do innego słoja, zakręcamy, odstawiamy.

2 / 2

Wiśnie w słoju zalewamy wódką, pozostawiamy na trzy tygodnie. Odcedzamy, delikatnie wyciskamy płyn z owoców. Łączymy oba nastawy, filtrujemy (np. przez watę), rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku - rok.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.