Napój alkoholowy Gloegg
Napój alkoholowy Gloegg
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Pomarańcze - 1Imbir - 1 kawałekWino czerwone - 1 litr wytrawnegoWino czerwone - 1 litr słodkiegoWermut - 1 szklankaAngostura - 1 łyżkaRodzynki - 20 dagKardamon - szczyptaGoździki - 5Cynamon - 1 nieduży kawałekWódka - 150 ml czystejCukier - 20 dagMigdały - 20 dag obranych (całych lub pokrojonych w słupki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomarańczę sparz, pokrój w plasterki. Obierz imbir. Wymieszaj wino wytrawne ze słodkim, dodaj wermut, angosturę, rodzynki, pomarańczę, kardamon, goździki, imbir i cynamon. Szczelnie przykryj i odstaw na 12 godzin. Następnie dodaj wódkę i cukier, zagotuj, mieszając. Wsyp migdały, pij od razu po przygotowaniu. Do gloeggu koniecznie trzeba podać łyżeczkę do wyławiania rodzynek i migdałów.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory