Składniki (4porcje)
-
Białka - z 10 jajekCukier - 600 gŚliwki suszone - 100 gŚliwowica - 50 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 300 mlCukier puder - do smakuWanilia - do smakuOwoce - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
W misce mieszamy białka z cukrem, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ucieramy 10-15 minut, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z garnka i ubijamy mikserem na sztywną pianę - aż masa uzyska temperaturę pokojową.
2 / 4
Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego (lub woreczka foliowego z obciętym rogiem) i szprycujemy spiralnie na blachę wyłożoną papierem, tak aby uzyskać duże koło.
3 / 4
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 90°C na 2 godziny - gotowa beza powinna być całkiem sucha. Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy, a kiedy dobrze nasiąkną, miksujemy je na purée.
4 / 4
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy śliwkowe purée i mieszamy. Krem nakładamy na bezę i dekorujemy owocami leśnymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory