Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi

Paweł Pojawa/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 16:17
(brak ocen)
OCEŃ
Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi
Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

W misce mieszamy białka z cukrem, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ucieramy 10-15 minut, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z garnka i ubijamy mikserem na sztywną pianę - aż masa uzyska temperaturę pokojową.

2 / 4

Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego (lub woreczka foliowego z obciętym rogiem) i szprycujemy spiralnie na blachę wyłożoną papierem, tak aby uzyskać duże koło. 

3 / 4

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 90°C na 2 godziny - gotowa beza powinna być całkiem sucha. Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy, a kiedy dobrze nasiąkną, miksujemy je na purée. 

4 / 4

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy śliwkowe purée i mieszamy. Krem nakładamy na bezę i dekorujemy owocami leśnymi. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA