Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem

Magazyn Kuchnia 13.12.2019 23:55
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Migdały podprażamy na suchej patelni, studzimy, po czym nadziewamy nimi śliwki. Wino podgrzewamy w rondlu razem z przyprawami i skórkami z cytrusów. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, zanurzamy w nim śliwki i odstawiamy na 1-2 godziny, aż wystygnie, a śliwki lekko rozmiękną. Delikatnie wyławiamy śliwki z grzańca, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy plastry boczku na połówki, w każdą połówkę zawijamy jedną śliwkę. Układamy śliwki na blasze i zapiekamy 10 minut w 200 st. C. Podajemy na przekąskę. Uwaga! Po marynowaniu śliwek zostanie nam wino - radzimy wlać do niego resztę wina z butelki, dodać 2 łyżki brązowego cukru i podgrzać. Wyjdzie pyszny, pachnący grzaniec.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.