Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem
Pieczone śliwki w boczku aromatyzowane grzanym winem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (4porcje)
-
Migdały blanszowane - 16Śliwki suszone - 16, dużych, bez pestekWino czerwone - 250 ml, wytrawneImbir - 1 bryłka kandyzowanego (można kupić np. w herbaciarniach)Cynamon - kawałekAnyż - gwiazdkaPieprz czarny w ziarnach - łyżeczkaGoździki - 4Kardamon - 4 kapsułkiGałka muszkatołowa - szczyptaLiść laurowy - 1Pomarańcze - 1, kawałek skórkiCytryna - 1, kawałek skórkiBoczek wędzony - 8 plastrów (surowy); może być pancettaPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Migdały podprażamy na suchej patelni, studzimy, po czym nadziewamy nimi śliwki. Wino podgrzewamy w rondlu razem z przyprawami i skórkami z cytrusów. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, zanurzamy w nim śliwki i odstawiamy na 1-2 godziny, aż wystygnie, a śliwki lekko rozmiękną. Delikatnie wyławiamy śliwki z grzańca, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy plastry boczku na połówki, w każdą połówkę zawijamy jedną śliwkę. Układamy śliwki na blasze i zapiekamy 10 minut w 200 st. C. Podajemy na przekąskę. Uwaga! Po marynowaniu śliwek zostanie nam wino - radzimy wlać do niego resztę wina z butelki, dodać 2 łyżki brązowego cukru i podgrzać. Wyjdzie pyszny, pachnący grzaniec.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory