Piemonckie papryki z pieca

Natalia Korcelli-Włodarska/Magazyn Kuchnia 01.07.2020 14:05
(brak ocen)
OCEŃ
Piemonckie papryki z pieca
Piemonckie papryki z pieca
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Papryki kroimy wzdłuż przez ogonek (nie usuwamy go) i wybieramy pestki. Połówki papryk wkładamy do żaroodpornego naczynia, skórką do dołu. Fileciki anchois osączamy z oleju i kroimy w centymetrowe kawałki. Pomidora sparzamy i zdejmujemy z niego skórkę, a następnie kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

2 / 3

Mieszamy razem anchois, pomidory i czosnek, dodajemy oliwę i ocet balsamiczny - do smaku. Mieszankę nakładamy po równo do połówek papryk. Wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut, aż papryki zmiękną.

3 / 3

W czasie gdy papryki siedzą w piecu, kroimy fetę w kostkę. Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy serem. Zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy lekko ciepłe, posypane ziołami, z dużą ilością świeżej bułki do wycierania sosu z talerza.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.