Składniki (4porcje)
-
Papryka czerwona - 3Anchois - 100 g filecikówPomidory - 1 sporyCzosnek - 1 ząbekOliwa - 2 łyżkiOcet balsamiczny - 1 łyżkaFeta - 15 dagBazylia - kilka listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Papryki kroimy wzdłuż przez ogonek (nie usuwamy go) i wybieramy pestki. Połówki papryk wkładamy do żaroodpornego naczynia, skórką do dołu. Fileciki anchois osączamy z oleju i kroimy w centymetrowe kawałki. Pomidora sparzamy i zdejmujemy z niego skórkę, a następnie kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Mieszamy razem anchois, pomidory i czosnek, dodajemy oliwę i ocet balsamiczny - do smaku. Mieszankę nakładamy po równo do połówek papryk. Wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut, aż papryki zmiękną.
W czasie gdy papryki siedzą w piecu, kroimy fetę w kostkę. Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy serem. Zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy lekko ciepłe, posypane ziołami, z dużą ilością świeżej bułki do wycierania sosu z talerza.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory