Składniki (4porcje)
-
Żurawina świeża - 500 gWoda - 100 mlGorczyca - 1-2 łyżeczki zmielonejOcet balsamiczny - 4 łyżkiGorczyca - 1 łyżka ziarenChili - 1Cukier żelujący - 250 gCytryna - 4 łyżki soku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żurawiny wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy zmieloną gorczycę, ocet, ziarna gorczycy, przeciętą wzdłuż papryczkę chilli, cukier żelujący i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy sok z cytryny. Rozlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do góry na 10 minut. Dżem pasuje do kozich i owczych serów oraz do serów pleśniowych.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory