Podwójny deser lodowy
Wieprzowina zapieczona w cieście
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Tak
Składniki (10porcji)
-
Sorbet z arbuza
Arbuz - 1 kg miąższuCukier - 1/2 szklankiSok z limonki - 2 łyżkiTequila - łyżka
-
Lody limonkowe
Mleko skondensowane słodzone - 500 mlLimonka - łyżeczka skórkiSok z limonki - 1/2 szklankiŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Robimy sorbet: kroimy miąższ arbuza, miksujemy z cukrem, sokiem z limonki i tequilą. Wkładamy do metalowej miski i zamrażamy przez godzinę, mieszając co 15 minut. Masę rozsmarowujemy w kwadratowej blaszce (o boku 25 cm), wyłożonej przezroczystą folią (kawałki folii powinny zwisać poza brzegi formy, ułatwi to wyjęcie deseru). Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę.
2 / 3
Robimy lody: miksujemy mleko skondensowane z sokiem i skórką z limonki. Ubijamy śmietanę na sztywno, delikatnie łączymy z limonkowym mlekiem. Masę rozsmarowujemy równo na warstwie sorbetu z arbuza, wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny.
3 / 3
Deser wyjmujemy z formy, trzymając za zwisające kawałki folii. Kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory