Podwójny deser lodowy

Dorota Biały, Magazyn Kuchnia 24.11.2020 16:18
(brak ocen)
OCEŃ
Podwójny deser lodowy
Wieprzowina zapieczona w cieście
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy sorbet: kroimy miąższ arbuza, miksujemy z cukrem, sokiem z limonki i tequilą. Wkładamy do metalowej miski i zamrażamy przez godzinę, mieszając co 15 minut. Masę rozsmarowujemy w kwadratowej blaszce (o boku 25 cm), wyłożonej przezroczystą folią (kawałki folii powinny zwisać poza brzegi formy, ułatwi to wyjęcie deseru). Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. 

2 / 3

Robimy lody: miksujemy mleko skondensowane z sokiem i skórką z limonki. Ubijamy śmietanę na sztywno, delikatnie łączymy z limonkowym mlekiem. Masę rozsmarowujemy równo na warstwie sorbetu z arbuza, wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. 

3 / 3

Deser wyjmujemy z formy, trzymając za zwisające kawałki folii. Kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.  

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.